Győr - a találkozások városa - Hegedűs Laura

Győr - a találkozások városa

Hegedűs Laura


Elsős hallgatóként az egyetem rendkívül nagy váltás a középiskola megszokott rendszere után, rengeteg önállósággal és felelősséggel is szembe kerülünk. A ritmust azonban gyorsan fel kell venni, amely a kezdeti akadályok és az új környezet miatt nem olyan egyszerű. Hogyan is lehetséges?

 

Útikönyvek leírása alapján Győr kiváló elhelyezkedése miatt méltán kapta a találkozások városa nevet. Véleményem szerint azonban a titulus mögött több is húzódhat. Magában rejtheti a lehetőségek és olyan alkalmak összességét, melyekkel tanulmányaink során találkozhatunk, és melyeket érdemes megragadni. Ezekre szeretnék egy kis rálátást nyújtani, annak ellenére, hogy első évet végzett egyetemistaként még aligha sikerült mindent felfedeznem.

2011 júniusában nyertem felvételt a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karára, mint jogász szakos hallgató. Szüleim nem jogi végzettségűek, ezért a pályára még nem volt rálátásom. A kar jelentős előnye, hogy az egyetem szerves részét képzi mégis külön területet kapott, nem messze a központi campus területétől, külön épületben helyezkedik el. Meg kell említeni, hogy saját ügyintézéssel (tanulmányi osztály) rendelkezik, hiszen míg a főépületben a legtöbb kar ügyét egy osztály viszi, addig mi "kivételes helyzetben" részesülünk, így a problémák, kérések gyorsabb elbírálás során oldódnak meg. A külön kari könyvtárat is kiemelném, ahol egy helyen találhatóak meg a képzéshez szükséges fontos könyvek, folyóiratok.

A jogász szakra felvételt nyert hallgatók száma évente kb. száz fő körül mozog, ennek minden előnyével és hátrányával együtt. A környezet sokkal személyesebb, nem ún. "futószalag-képzés" folyik, amikor az ember nem több, mint egy számsor, senkit sem érdekelnek a képességei, ambíciói. Nálunk az oktatókkal való kapcsolat személyesebb, közvetlenebb, persze ez egyben azt is jelenti, hogy nehéz úgy elvégezni a szakot, hogy ne tudják a neved, vagy legalább az arcod ne legyen ismerős valakinek. A létszámból adódóan az előadások alatt is emberbarát a hallgatók száma, a prezentációk érthetőek, és nem kell olyan messze vagy magasra ülni, ahonnan esélyünk sincs arra, hogy akár csak a hang eljusson hozzánk a rendelkezésre álló másfél óra alatt.

A szemináriumokon a kisebb csoportok lehetőséget adnak az adott anyag részletesebb feldolgozására, referátumok tartására, amelyek fejlesztő hatása elengedhetetlen, hiszen az évek során nem egy olyan helyzettel kerülünk szembe, amikor szükség van jó előadásmódra. Az oktatók magasan képzettek, óráik színvonala kifogástalan. Azonban nem fogom, és nem is lehet elkerülni, hogy "nem minden játék és mese". A tananyag mennyisége a középiskolaihoz képest lényegesen több és nehezebb is. Véleményem szerint azonban a "más" szó fejezi ki a legjobban az egyetem stílusát. Az év során néhány zárthelyi dolgozattal és beadandóval kerülünk „csak” szembe, azonban a vizsgaidőszak már nagyobb kihívás.

Utólag visszagondolva az érettségi már nem is olyan ijesztő, mint ahogy akkor annak tűnt. Ezzel persze senkinek sem szeretném elvenni a kedvét, csupán úgy gondolom, hogy ez is hozzá tartozik az egyetem és a képzés fogalmához, az igazsághoz. A félreértés elkerülése érdekében azonban ezek teljesítése nem lehetetlen. Sokan már a kezdeti nehézségek, kudarcok során meghátrálnak, illetve a hanyag magatartás miatt van "lemorzsolódás". Van úgy, hogy a kezdeti létszám a második félévre egy-egy fontosabb tantárgy esetén már 10-15 fővel kevesebb, és ez a további években is megismétlődhet, igaz a kredit-rendszer miatt ez a csúszás már nem jelent akkora nehézséget, mint korábban, amikor teljes éveket kellett ismételni. Itt újra megismételném, hogy az elvárások nem teljesíthetetlenek, sőt más szakokon is szembe kell nézni ilyen létszámcsökkenéssel.

Elsős hallgatóként az egyetem rendkívül nagy váltás a középiskola megszokott rendszere után, rengeteg önállósággal és felelősséggel is szembe kerülünk. A ritmust azonban gyorsan fel kell venni, amely a kezdeti akadályok és az új környezet miatt nem olyan egyszerű. Hogyan is lehetséges?

A kar számtalan lehetőséget kínál. Az oktatók is minden segítséget megadnak, azonban a szakkollégium, a felsőbb éves, tapasztaltabb diákok életbölcsessége is egyfajta "túlélőcsomag" a szemeszter folyamán. A szakkollégium keretein belül indul az ún. mentorprogram, mely során az idősebb hallgatók szárnyuk alá veszik a gólyákat. Tavaly én is részese voltam a programnak, bármilyen kérdésben fordulhattunk hozzájuk, legyen az ügyintézéssel, tananyaggal kapcsolatos probléma, vagy egyéb hasznos tanács. A szakkollégisták által szervezett foglalkozások, módszertani tippek nagy segítséget nyújtottak a félév eredményes teljesítéséhez. Ezt a lehetőséget bátran merem ajánlani mindenkinek!

Mivel nem Győrben élek, a szeptember nem csupán az iskolaváltás terén hozott újdonságot, kollégista is lettem. Az egyetem két fő kollégiummal rendelkezik, a belső a központi Campus szívében helyezkedik el, míg a külső kicsit távolabb, azonban tömegközlekedéssel gond nélkül elérhető a város bármely pontja. Én a belső kollégiumba jelentkeztem először, hiszen a campus közel van, a győri élet közvetlenül körülöttem zajlik, semmiről sem lehet lemaradni. A félév során azonban lehetőségem adódott átköltözni a szakkollégiumba, mely az Árkádtól nem messze található. Nagy előnyének tartom az elhelyezkedés mellett, a szobák színvonalát, tágasabb, kényelmesebb az átlag kollégiumi szobákkal szemben, valamint, hogy a szakkollégiumi tagsággal egy rendkívül összetartó, jó közösség tagjává válhat az ember. Egy percre sem bántam meg a váltást, úgy érzem hamar sikerült beilleszkednem. A szakkollégium által szervezett programok sokszínűsége pedig minden érdeklődést felölel, érdemes ezeken részt venni, hiszen a jövőben hasznosnak bizonyulhatnak.

Az egyetem emellett büszkélkedhet új könyvtárával és Tudásmenedzsment Központjával, mely további kurzusok, programok szervezésével nyújt segítséget a hallgatóknak. Továbbá kiemelném a sportolási lehetőségek sokszínűségét is, hiszen a falmászástól kezdve a labdajátékokig mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt. Az egyetem környékén több szórakozóhely is található, mely a híres "szerda esti" bulik helyszínét biztosítja és nem érdemes lemaradni az egyetem által szervezett, gólyatáborokról, Felkészítő Napokról, SZE-Napokról sem! Ezek lényegét képtelen lennék röviden elmondani, a legjobb módszer, ha Te is részese vagy!

Mindent összevetve, jó döntésnek tartom, hogy ide jelentkeztem, az egyetem nem egyszerű, de sok segítséget kapunk a megkönnyítése érdekében. Az itt eltöltött évek hamar elszállnak, még ha most nekem sem tűnik úgy, de utólag visszatekintve nem mindegy, hogy éltünk-e azokkal az alternatívákkal, melyek elénk tárultak, melyekkel többek, jobbak, kiválóbbak lehetünk!

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 
Munkaszüneti nap 2017. október 23.
Elektronikus ZH nap 2017. október 25.
Városi Gyásznap 2017. október 26.
Világpoltika 2017 - Nyugaton a helyzet változatlan 2017. október 26. 17:15 - 18:45