A demokrácia fája és a Winter Seminar

A Széchenyi István Egyetemen évről évre a tél végén, kora tavasszal megrendezett Winter Seminar olyan, mint egy igazi örömzene. Fiatal jogászok jönnek össze ilyenkor a világ minden tájáról, de elsősorban Közép- és Kelet-Európából, és olyan dolgokat vitatnak meg közösen, hogy például a demokrácia, a jogállamiság, a pluralizmus miként is értelmezhető régiónkban? Előadásokat hallgatnak, és maguk is előadhatnak. Repül ilyenkor az idő.

„Több mint tíz éve már annak, hogy tél végén, tavasz elején az angol nyelvű Winter Seminar keretében egyhetes programot kínálunk. Általában joghallgatókat és fiatal jogászokat, doktoranduszokat, kutatókat hívunk Győrbe. Alapvetően az interneten, közösségi hálókon szerveződik a szemináriumok közönsége, és hatalmas élmény, hogy évről-évre kiváló csapat formálódik ezekben a tartalmas hetekben” – mondja a Winter Seminar főszervezője, Dr. Smuk Péter professzor, alkotmányjogász, aki kezdetektől lelke és motorja a rendezvénysorozatnak.

Családi fotó a Winter Seminar résztvevőiről.

Az Európai Unióval, a biztonsággal, az emberi jogokkal, a médiával és a demokráciával kapcsolatos kérdések kerülnek általában terítékre. A világ minden felén meghirdetik a programot, így például idén Oroszországból, Mianmarból, Kínából, Franciaországból, Törökországból és Romániából voltak résztvevők, de sokan visszajárnak Szerbiából, Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból és Ukrajnából is. Többen vannak, akik hallgatóként kezdtek jönni, de már tapasztalt oktatóként térnek vissza, tartanak érdekes előadásokat, és hozzák magukkal a diákjaikat is. Általában húsz-huszonöt hallgató, fiatal kutató vesz részt a Seminaron. Évről évre a jogászok dominanciája a jellemző, de a közgazdászok, szociológusok, nemzetközi tanulmányok- és a média szakos hallgatók között is népszerű a Winter Seminar.

A korlátozott létszám azt is jelenti egyben, hogy nem hagyományos előadásokból, hanem beszélgetős szemináriumokból áll a program gerince, és a hallgatók maguk is tarthatnak előadásokat. „Nagyon jó társaságok jönnek össze, és a kapcsolatok egész éven át fennmaradnak. Nemrégiben például Spanyolországba hívtak, egy korábbi Winter Seminaros hallgató doktori védésén voltam bizottsági tag” – mondja Smuk professzor.

Dr. Stumpf István professzor, alkotmánybíró mutatta be a résztvevőknek az Alkotmánybíróságot.

Ezek az egy-egy hetek a testnek és a léleknek egyaránt szólnak, hiszen az előadások mellett vannak kulturális programok is. Pannonhalmára, az ezeréves monostorba, vagy a fővárosba, az Országházba, a Budavárba és az Alkotmánybíróságra szoktak ellátogatni a résztvevőkkel, de természetesen a magyar borokkal való ismerkedés is nagyon népszerű program. És, ha már a bevezetőben említettük az örömzenét, a szó valós értelmét tekintve sem maradnak ki belőle a résztvevők, hiszen minden évben bekéredzkednek valamelyik egyetemi zenekar próbájára a Zsinagógába, és ilyenkor csak nekik játszanak ugyanolyan önfeledten a zenészek, amilyen motiváltan ők vetik bele magukat fontos jogi és politikai kérdések boncolgatásába. Így pedig a szemináriumokat vezető oktatóknak is „örömzene” az előadások megtartása, a beszélgetések vezetése, mert válogatott, érdeklődő, aktív csapatokat foghatnak össze.

Sokféle vélemény fogalmazódik meg, a teammunkák eredménye pedig többek közt egy-egy inspiratív rajz a flipchartokon. Ezeket Dr. Smuk Péter emlékként az irodájában őrzi.  A demokrácia fájáról például, aminek szerteágazó gyökérzetét a polgárok, civil közösségek alkotják. Lombozatát pedig olyan fontos ágak, mint a szociális háló, a biztonság, a szabad választások, az igazságszolgáltatás, a mindenkire vonatkozó szabályok és törvények, a független sajtó vagy a népképviselet. Ugyanígy szépen összefoglalták a hallgatók az Európai Unió értékeit is.

Az idei Winter Seminar fókuszpontjában az Európai Unió értékei és a közép-európai valóság állt. Hogyan értelmezhető a demokrácia, a jogállamiság, a pluralizmus régiónkban, és ezzel kapcsolatban milyen alkotmányos identitási kérdések merülnek fel. Szóba került még a választások szabályozása és az internetjoggal kapcsolatos területek, mint például a tartalomszolgáltatók és a véleményszabadság.

A Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kara által szervezett Winter Seminar, ahogy mindig, úgy most is kultúresttel zárult. A résztvevőket magyaros vacsorával vendégelték meg, ugyanakkor mindenki beszélt hazájáról is, hozott magával hazai ízeket. Folytatás pedig jövőre talán már új keretek között, a Law and Governance (Jog és kormányzástan) szakirányú továbbképzési szak részeként valósulhat meg, tovább illeszkedve az egyetem nemzetköziesítési folyamatához.

Winter Seminar hallgatók és a demokrácia fája.

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 

Események

Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. május 14. - 2021. május 15.
Elektronikus ZH nap 2021. május 14.
Sóti Attila értekezésének védése 2021. május 20. 13:00 - 14:30