Jogtudatosan

jogtudatosan_fejléc.png

2024/2025

A nagy sikerrel zárult első tanév után a 2024/2025. tanévben ismét meghirdetjük a JOGTUDATOSAN felvételi előkészítő programot, melyet a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kara (SZE DFK), együttműködésben igazságszolgáltatási és igazgatási intézményekkel, civil és gazdasági szereplőkkel indított el középiskolások számára.

A „JOGTUDATOSAN” projekt a középiskolások alapvető jogi ismereteinek fejlesztését tűzte ki célul, mindennapi életükben hasznosítható és érdeklődésükre számot tartó témakörökben.

A programra jelentkezni a honlapon a regisztrációs díj befizetésével lehet, ezt követően írásbeli felvételi vizsgára kerül sor, melynek eredményhirdetését követően 2024. szeptember 27-én kerül megrendezésre az évadkezdő szimpózium. A további előadásokra havonta egy alkalommal, pénteken 11.00-14.00 óra között kerül sor a tavalyi tanévhez hasonlóan.

Az egyes szakmai foglalkozások előadásból és interaktív foglalkozásból állnak, majd a feldolgozott témával kapcsolatos kvízteszt zárja az adott nap programját.

Jelentkezési határidő: 2024. szeptember 10.

Regisztráció: https://felveteli.sze.hu/jogtudatosan  

Regisztrációs díj: 10 000 Ft

Felvételi időpontja: 2024. szeptember 13. 11.00 óra

Felvételi helyszíne: SZE Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar, 9026 Győr, Áldozat u. 12.

Felvételi módja: írásbeli teszt

Felvételi anyaga: Kukorelli István - Pozsár-Szentmiklósy Zoltán: Állampolgári ismeretek középiskolások számára. (2013 utáni kiadások) Mozaik kiadó

Felvételi eredményhirdetés: 2024. szeptember 20.

Évadkezdő szimpózium: 2024. szeptember 27. 10.00 óra

Szimpózium helyszíne: SZE Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar, 9026 Győr, Áldozat u. 12.

 

FELVÉTELI PLUSZPONTOK – Az előadássorozaton résztvevő középiskolások a Széchenyi István Egyetemre való jelentkezésük esetén felvételi pluszpontokra jogosító tanúsítványt kapnak az alábbiak szerint: https://felveteli.sze.hu/jogtudatosan  

 

Várjuk a középiskolák diákjainak jelentkezését a programban való részvételre!

 

További információk:

https://felveteli.sze.hu/jogtudatosan  

jogtudatosan@sze.hu

 

Szakmai partnereink:

Győri Ítélőtábla, Győri Törvényszék, Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség, Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőrfőkapitányság, Győr-Moson-Sopron Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet, Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal, Győr Megyei Jogú Város, Győri Ügyvédi Kamara, Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH), UNICEF Magyarország, Europe Direct Győr 

 

Jogtudatosan podcast

A podcast olyan témákat érint adásról adásra, ami a társadalom minden rétege számára érdekes és aktuális lehet – például az adatvédelem, kiberbiztonság, az áldozatvédelem vagy a közlekedésbiztonság.

A nyolc adásból álló műsor a már ismert, azonos elnevezésű edukációs programsorozat része, amely ismert vendégekkel várja a hallgatókat kéthetente az egyetem YouTube-csatornáján (a csatorna ITT érhető el).

 

 

2023/2024

A Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kara (SZE DFK), együttműködésben igazságszolgáltatási és igazgatási intézményekkel, civil és gazdasági szereplőkkel, programsorozatot indít középiskolák és középiskolások számára a 2023/24. tanévben.

A „JOGTUDATOSAN” projekt a középiskolások alapvető jogi ismereteinek fejlesztését tűzte ki célul, mindennapi életükben hasznosítható és érdeklődésükre számot tartó témakörökben.

Tervezett program

Időpont

Helyszín (terv)

Rendezvény

Közreműködő partner

2023. szept. 15.

09.30-14.00

SZE DFK

Évadnyitó szimpózium –

fókuszban a digitális gyermekvédelem

NMHH, UNICEF, GYMSM Rendőrfőkapitányság

2023. szept. 29.

Győri Ítélőtábla

Bevezetés – mi a jog? Jogod van hozzá!

Győri Ítélőtábla

2023. okt. 20.

SZE Apáczai Kar

Gyermekjogok és iskolai szocializáció

UNICEF, SZE Apáczai Kar

2023. nov. 17.

BV Intézet, Győr

„Hóesés, nem az égből” – a kábítószerről

Rendőrség, ügyészség

2024. jan. 19.
(érkezés: 10:45)

Czuczor G. Gimn.

Adatvédelem, fake news, fogyasztóvédelem
(További információk IDE kattintva érhetők el!)

NMHH, Kormányhivatal

2024. febr. 16.

SZE DFK

Bullying és zaklatás
(További információk ITT!)

GYMS MRFK

2024. márc. 22.

Révai M Gimn.

Munkajog és vállalkozás

ügyvédi és iparkamarák

2024. ápr. 5.

SZE Bridge Klub

Évadzárás, versenyvizsga, eredményhirdetés (További információk ITT!)
(A versenyfelhívás leírása IDE kattintva olvasható.)

 

KVÍZJÁTÉK ÉS INTERAKCIÓ Az egyes szakmai foglalkozások előadásból és interaktív foglalkozásból állnak, majd a feldolgozott témával kapcsolatos kvízjáték zárja az adott nap programját.

ALKOTÓPÁLYÁZAT A tanév során érintett témakörökben a diákok alkotópályázaton vehetnek részt, amelyre kisfilm, rajz, egyéb műalkotás és flashmob előadás nevezhető. További részletekért kattints IDE.

NYEREMÉNYEK A programban résztvevő középiskolás diákok a részvétellel, a kvízjátékokban való sikerekkel, valamint az alkotópályázaton versenypontokat gyűjthetnek, ez alapján pedig értékes nyeremények várnak rájuk a tanév végén! Elismerjük a felkészítő tanárok munkáját is!

FELVÉTELI PLUSZPONTOK Az előadássorozaton résztvevő középiskolások a Széchenyi István Egyetemre való jelentkezésük esetén felvételi pluszpontokra jogosító oklevelet kapnak.

PEDAGÓGUSOKNAK A diákoknak szóló előadássorozaton túl a győri jogi kar folytatja a 2023 tavaszán elkezdett előadássorozatát középiskolai oktatók és szakemberek részére, ezen eseményekről külön felhívásban tájékoztatjuk az intézményeket.

 

Várjuk középiskolák és diákjaik jelentkezését a programban való részvételre!

 

Jelentkezés és további információk:

https://felveteli.sze.hu/jogtudatosan  

 dfk@sze.hu

 

Jelentkezési határidő: 2023. szeptember 15. 12 óra

 

 

Szakmai partnereink:

Ítélőtábla, Győri Törvényszék, Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség, Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőrfőkapitányság, Győr-Moson-Sopron Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet, Győri Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal, Győr Megyei Jogú Város, Győr-Moson-Sopron Megyei Ügyvédi Kamara, Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH), UNICEF Magyarország, Europe Direct Győr

 

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 

Események