BESZÁMOLÓ A KARI NYÍLT NAPOK RENDEZVÉNYRŐL

04_04.jpg

Amit tavaly a vírushelyzet nem tett lehetővé, azt idén a jogi kar kétnapos programmal pótolta be: a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar Áldozat utcában található campusa nyitott kapukkal várta november 17-én és 18-án a jogász, az igazságügyi igazgatás, a jogi asszisztens, valamint a személyügyi, munkaügyi és szociális igazgatás képzések iránt érdeklődő középiskolás diákokat.

A hétköznapok során mindig igencsak élénk hangulat uralkodik a kar aulájában, ez az atmoszféra pedig különösképpen jellegzetes volt e két nap során; a jókedv és a sok mosoly még a járványügyi helyzet által megkövetelt maszkviselés és a távolságtartás szabályainak betartása mellett is jól kivehetők voltak.

01111.jpg

A továbbtanulás előtt állók számára több szempontból is kihagyhatatlan lehetőség a felősoktatási intézmények által rendezett nyílt napok-jellegű program, többek között azért, mert az érdeklődők ekkor tapasztalhatják meg először, milyen érzés lehet egyetemistának lenni, s ekkor szerezhetik meg első benyomásaikat és hiteles információikat a felsőoktatás működéséről és rendszeréről. A kari épületbe érkező középiskolásokat információs pult várta, ahol hallgatóink segítették őket a tájékozódásban, s készséggel megválaszolták kérdéseiket. Szerdán hét, csütörtökön pedig tíz előadás közül válogathattak a vendégek, s az egyetemi előadásoknak köszönhetően beutazhatták szinte az egész jogrendszert: preferenciáiktól függően a jogtörténettől kezdve a polgári jog, a közigazgatási jog, az agrárjog, a filozófia, a pénzügyi jog, a jogszociológia, a nemzetközi jog, a politológia, s az alkotmányjog területének egy-egy intézményét, szabályozási csomópontját ismerhették meg közelebbről.

0324.jpg

02.jpg

A szabadon látogatható előadásokat szerdán és csütörtökön is a nap közepébe beékelt tájékoztató programpont szakította meg, melynek során a kar dékánja, Dr. Smuk Péter és a szakvezetők (Dr. Göndör Éva, Dr. Ferencz Jácint, Dr. Nogel Mónika, Dr. Erdős Csaba, Dr. Karácsony Gergely) mutatták be az intézményt és a karon folyó képzések rendszerét. A szervezők a tájékoztatók során is lehetőséget biztosítottak arra, hogy a középiskolások kérdéseikkel bekapcsolódhassanak a továbbtanulást érintő diskurzusba.

A kari Nyílt Napok rendezvény egyik programjaként került meghirdetésre középiskolások és egyetemisták számára a Stand Up & Prezent névre hallgató tehetségkutató verseny. A felhívásra hét pályamű érkezett, s a jelentkezők egy jellegzetes egyetemi „műfajban” próbálhatták ki magukat: ötletes és figyelemfelkeltő témákat bemutató, öt perces referátumokban kellett előadói készségeiket bizonyítani. A versenyzők előadásai a brit királyi családban megfigyelhető viselkedési szabályokat, a méz sokoldalú hasznosítási lehetőségeit, a Black Friday-jelenséget, a társadalomban uralkodó különféle hatások komplex hálóját, a testépítés lényegét, a mesterséges intelligencia alkalmazását és kihívásait, valamint a döntéshozatal pszichológiai aspektusait elemezték. A zsűriben Dr. Smuk Péter dékán, Dr. Ferencz Jácint tanszékvezető és Biczi Dorottya kari HÖK elnök foglaltak helyet. A „joghallgatók” kategóriájában I. helyezett lett Kiss Napsugár Doroti (SZE DFK, jogász szak), a 2. helyet pedig Erős Orsolya Júlia (SZE DFK, jogász szak) szerezte meg. A „középiskolások” kategóriájában az eredmények a következőképpen alakultak: 1. helyezett: Demény Luca (Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium, Győr); megosztott 2. hely: Erős Réka (Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda, Mosonmagyaróvár) és Hozák Máté (Vámbéry Ármin Gimnázium, Dunaszerdahely); különdíj: Nagy Szonja (Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, Békéscsaba).

06.jpg

07.jpg

08.jpg

 

 

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 

Események

Téli záróvizsga időszak 2022. január 26. - 2022. február 4.
Vizsgaidőszak vége 2022. január 29.
Szenátusi Ülés 2022. január 31. 14:00 - 16:00
Méltányossági vizsgák 2022. február 3. - 2022. február 5.
Országos Pénzügyi Esettanulmányi Verseny 2022. február 4. - 2022. február 6.