Bibó Klub - Április 10.

Bibó-Kepes András (1).png

2024. április 10-én (szerdán) 17 órakor kerül sor a Bibó Klub legújabb eseményére. Ez alkalommal Kepes András író lesz a vendégünk, akivel  Bezsenyi Tamás beszélget a szerző "Két macska voltam" című regényéről. 

 

KIBEKKELHETŐ IGAZSÁG

(Győri Széchenyi István Egyetem – Bibó Klub: Kepes András beszélgetés)

 Kép1.png

Újrafogalmazza a rendszerváltás egykori optimista lendületét Kepes András legújabb regénye, amit a mából visszatekintve úgy is olvasható, hogy az egykori, szocialista gyökerű kriminális megoldások mára egyre kevésbé elvitatható sajátosságnak tűnnek. A könyv alapján megfogalmazódik a kérdés, hogy egy mára kevéssé közismert, de egykor hírhedt bűnelkövető kriminalitás kalandjai lehetnek-e katartikus hatású tettek? Az említett bűnügy főszereplője Beke Miklós, egykori veszprémi bűnügyi technikus, aki a rendszerváltáskori magyar hőse az óriási társadalmi átalakulásoknak. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi technikusaként a szocialista Magyarországon rendkívüli sikerekre tett szert, mint különféle bűnügyekben szakszerűen eljáró rendőr. Kezdetben Veszprém városának, majd később az említett megyének dolgozó bűnügyes tiszt megkérdőjelezte a rendőri munkát, amennyiben az általa elkövetett betöréseket nem volt képes a hatóság megoldani. Az ismeretlen elkövetőjű betöréssorozat mögött saját kriminális karrierje rejtekezett. Mindezzel olyan titkos világot épített ki, amiről egészen a rendszerváltásig senki sem tudott. A ranglétrán való felfelé jutás illúziója helyett inkább szembesítette kollégáit azzal, hogy a hatékony érvényesülés helyett valódi szakmai eredményeket kizárólag normasértő módon akart és tudott elérni. 

A Kádár-korszak utolsó évtizedétől folyamatosan betöréseket hajtott végre a Balaton-felvidék területén, majd adott esetben gond nélkül önmaga elvégezte a helyszínelést, ha éppen ő kapta ezt szolgálati feladatként. A rendszerváltás utáni Magyarországon már jobbára részegen volt képes újabb és újabb bűncselekményeket elkövetni, mivel szembesülnie kellett azzal, hogy a rendőrtársai aligha fogják felderíteni a bűntetteit. Az 1990-es években az alkoholmámorban végrehajtott betörései nem voltak elegendőek ahhoz, hogy saját rendőrtársai ráakadjanak, mint elkövetőre. Az egyik betörés helyszínére másnap, már józanul kellett visszatérjen, hogy elősegítse a lebukását. A vele szembeni büntetőeljárás részeként többször tett olyan nyilatkozatot, hogy a rendőri szervezet megérdemelte azt, ahogy ő, mint Beke Miklós megpróbálta megleckéztetni a tagjait.

A rendőrtiszt lebukása idején Kepes András a Magyar Televízió több sikeres műsorának szerkesztő-műsorvezetőjeként először készített életút-interjút a veszprémi bűnügyi rendőrrel, akinek titkolt betörő identitását a nagy közönség ebből a tévéadásból ismerhette meg.

Beke Miklós iránti érdeklődése Kepes Andrásnak azóta sem csökkent, hiszen idén ősszel megjelent a realisztikus kereteket megtartó, ám a kriminális karrierút újrafogalmazásával fikciós regénye, amelyben az egykori interjúalanya végül a legújabb szépirodalmi munkájának főhősévé alakult át. Két macska voltam címmel mára mindenkinek elérhető könyv alapján az egykori történeti valóság és az irodalmi képzelőerő összekapcsolásával több adásban kívánjuk a hallgatókat bevezetni a közelmúlt magyar valóságába. Kepes András úgyszolván folytatólagos kihallgatásával, vagyis interjú formátumban tematikusan kérdezgetve más fénytörésben láthatjuk a hazai közelmúltat. Fő kérdésként látszik, hogy vajon milyen morális lelkülettel voltunk és vagyunk képesek szembenézni a kelet-európai rendszerváltások idején brutális erővel jelentkező egzisztenciális kiszolgáltatottsággal, illetve ennek határsértő feldolgozásához vajon milyen deviáns megoldásokat, megküzdési stratégiákat alkalmaztak egykor honfitársaink.

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 

Események

Apátúr Sörház főzdelátogatás 2024. május 22. 18:00 - 19:00
Apátúr x Kreinbacher Májusi pezsgőeső 2024. május 31. 18:00 - 19:00
Sieger Italico Terasz Party 2024. június 1. 18:00 - 19:00