ILYEN VOLT A JOGÁSZ VIRTUS – VÉGET ÉRT A II. JURISTA KUPA GYŐRBEN

Sportszerű versenyzés és felhőtlen szórakozás jellemezte a hétvégén Győrben lebonyolított II. Jurista Kupát, ahol az ország joghallgatóinak krémje mérkőzött meg egymással. A kiegyensúlyozott mezőnyből végül az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) csapata került ki győztesen. Ugyanakkor a többieknek sem volt oka bánkódni: hangozzék ez bármilyen közhelyesen, itt tényleg a részvétel volt a fontos.

„Az én időmben ez a fajta országos kapcsolatépítés a juristák között még nem létezett. Maguk nagyon szerencsések, hogy ma már van ilyen” – hangsúlyozta az esemény valódi jelentőségét a résztvevőkhöz fordulva a pénteki megnyitón elhangzott köszöntőjében Dr. Smuk Péter, a házigazda Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar dékánhelyettese. A tanszékvezető hozzátette: ez a rendezvény kevésbé a kompetenciák fejlesztéséről illetve a szakmai pallérozódásról szól, sokkal inkább egymás megismeréséről és kapcsolatok kialakításáról.

Dr. Smuk Péter, Bíró Annamária és Nagy Enikő, a legutóbbi győztes PPKE képviselője a Jurista Kupával. (Fotó: Májer Csaba József)

Ahogy helyszíni vizsgálódásunkból kiderült, a legtöbb csapat pontosan így állt hozzá a rendezvényhez. Nem vették véresen komolyan, egyszerűen szerették volna jól érezni magukat (és persze próbáltak egy utolsót fújni a hamarosan kezdődő vizsgaidőszak előtt), ugyanakkor az egészséges nyerni akarás mindenkit fűtött, mindenki sikerre akarta vinni a saját karát, a saját egyetemét.

Mégis érdemes rögzíteni, hogy a mezőny a motivációt tekintve mutatott némi árnyaltságot. Egyes csapatok ugyanis észrevehetően komoly ambíciókkal érkeztek és ez összhangban volt a felkészültségükkel is. Akadtak olyan delegációk, amelyek kevesebbet edzettek a kupa kezdetéig, mások ellenben hónapok óta aktívan gyakoroltak a viadalra.

 

Az egyik sárkányhajó-előfutam. Elől a széchenyis hajó. (Fotó: Horváth Márton)

A Jurista Kupán a két nagy rivális pesti intézmény, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem próbálta bizonyítani, hogy nem csak a felsőoktatási rangsorokban, hanem a sportpályán is ők a legjobbak, így hatalmas elánnal vetették bele magukat a küzdelmekbe. Mindemellett a vidéki karok között is megfigyelhető volt némi baráti rivalizálás. Mint megtudtuk, komoly párharcnak számít például a Debrecen-Miskolc csata, vagy ahogy az ottaniak hívják, a „keleti derbi”.

Mindez azonban nem nyomta rá a bélyegét a rendezvény hangulatára, amely barátságos környezetben, jó hangulatban zajlott - és bár nagy volt a tét, görcsösségnek nyomát sem lehetett látni a játékosokon. Olyannyira igaz ez, hogy a kosárlabda döntő után a pécsiek és a debreceniek magától értetődő természetességgel ültek le egymással sörözni, illetve olyan is előfordult, hogy két egyetem szurkolói közösen buzdítottak egy harmadik csapatot.

 

Az egyik játékos komoly sérülést szenvedett. A kórházi kezelés után hatalmas ováció közepette érkezett meg a Bridge-ben tartott bográcsra. (Fotó: Horváth Márton)

„A vidéki karok összetartanak. Mi szurkoltunk szinte mindenkinek, Győrnek, Szegednek, Debrecennek, Miskolcnak” – erősítette meg benyomásainkat Szkladán Dávid, a pécsi jogi kar hallgatói önkormányzatának elnöke. „Nagyon örülök, hogy a szurkolóink itt vannak, mivel nálunk Pécsett jelenleg is zajlik a PEN, a Pécsi Egyetemi Napok és a legtöbb évfolyamot érintő nyelvvizsga is most esedékes. Úgyhogy akik eljöttek, hatalmas áldozatot hoztak a karukért, ezért külön köszönet illeti őket” – mondta.

A pécsiek voltak az elsők, akik megérkeztek, ők már egy nem hivatalos 0. napot is tartottak a rendezvény előestéjén. „Csütörtök este azzal kezdtük, hogy bementünk a város szívébe, a Széchenyi térre. Örülünk, hogy plusz egy napot tölthettünk Győrben és megismerhettük jobban a várost, valamint a campus területét. Utána az Üvegesben voltunk egész este, vártuk a debreceni kollégákat és hatalmas élmény volt, mikor ők is bevonultak” – emlékezett vissza Dávid.

 

Szkladán Dávid, a PTE-ÁJK HÖK elnöke hallgatótársával a Bridge udvarán. (Fotó: Horváth Márton)

Ez a pár nap arra is alkalmas volt, hogy a különböző jogi karok megismerhessék egymást. Nagyon sokat meg lehetett tudni arról, hol milyen a képzés, milyen a hallgatói közösség, mik a szokások. A debreceniek például a legendás szurkolásukról híresek, amiből itt is adtak ízelítőt. Azt mondják, hogy erre mi itt „nyugaton” nem vagyunk felkészülve. „Kicsit szofisztikáltabbak vagytok, mint mi” – reagált az egyik debreceni szurkoló a felvetésünkre. „Megkaptuk, hogy olyanok vagyunk, mint egy B-közép. Nálunk ez a megszokott, mi ezt hívjuk szurkolásnak. Amit itt lehetett hallani, egy finomított verzió volt” – árulták el érdeklődésünkre. (A debreceniek egyébként végül meg is kapták a Legjobb szurkolótábor díját – a szerk.)

 

Bolondozás a Tyrion-perszimuláció kellékeivel a Bridge teraszon. (Fotó: Horváth Márton)

A cikk vége felé tartva fontos megemlíteni, a Széchenyi István Egyetem remek házigazda volt, mindenki elégedetten konstatálta, hogy kiváló a szervezés. Szerencsére az időjárás is kegyes volt a rendezőkhöz, így a kritikus programok, azaz a péntek délutáni sárkányhajózás és a szombat délutáni bográcsozás is gond nélkül lezajlottak. Mivel a Jurista Kupa még csak a második alkalomnál tart, különösen fontos, hogy ez a hétvége ilyen jól sikerült, hiszen hosszú távra referenciát adhat a jövőbeni szervezőknek.

A II. Jurista Kupa tehát véget ért, ezzel a félév utolsó nagy hallgatói rendezvényén is túl vagyunk. Most már jöhet a vizsgaidőszak.

 

Zajlik a slam poetry a II. Jurista Kupa záróestjén. (Fotó: Horváth Márton)

 

Este koncertekkel és bulival zárult a II. Jurista Kupa. (Fotó: Kamondi Petra, Helix)

 

Sporteredmények:

B33 kosárlabda (férfi)

1. DE 2. PTE 3. ELTE

B33 kosárlabda (férfi), MVP

Kovács Gábor (DE)

B33 kosárlabda (női)

1. PPKE 2. ELTE 3. PTE

B33 kosárlabda (női), MVP

Hornyák Roxána (PPKE)

röplabda

1. KRE 2. ELTE 3. DE

röplabda, legjobb játékos

Thuranszky Aliz (KRE)

labdarúgás

1. PPKE 2. SZTE 3. ELTE

labdarúgás, gólkirály

Vértesi Donát (ELTE)

labdarúgás, legjobb kapus

Simonfi Tamás (PPKE)

sárkányhajó

1. ELTE 2. SZE 3. SZTE

ÖSSZETETT

1. ELTE 2. DE 3. PPKE/SZE

 

Egyéb eredmények:

Slam

1. PTE 2. SZE 3. SZTE

Isteni Körséta, nyertes

SZE

Fröccspong

Háromszéki Bence, Sebestyén Lili Dóra (SZE)

Legsportszerűbb csapat

PTE

Legjobb szurkolótábor

DE

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 

Események

Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. május 14. - 2021. május 15.
Elektronikus ZH nap 2021. május 14.
Sóti Attila értekezésének védése 2021. május 20. 13:00 - 14:30