A Széchenyi István Egyetem jogászhallgatóit is várja az ENSZ menekültügyi szervezete

ensz1.jpg

A Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karán tartottak előadást az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) képviselői április 17-én. A hallgatók mélyebb betekintést nyerhettek az ENSZ menekültügyi intézményének tevékenységébe és a budapesti központban elérhető jogi munkalehetőségekbe.

A Széchenyi-egyetem számára fontos az ENSZ munkájának támogatása és a hallgatók megismertetése a hazánkban is elérhető nemzetközi karrierutakkal. Az intézmény korábban már otthont adott a Vöröskereszt, valamint az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) programjának. Most kifejezetten a joghallgatók számára hirdetett meg angol nyelvű előadást az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), ami dr. Hulkó Gábor tudományos és nemzetközi dékánhelyettes és dr. Ganczer Mónika egyetemi docens szervezőmunkájának köszönhetően valósult meg.

A vendégeket és a résztvevőket dr. Smuk Péter dékán köszöntötte, ezt követően dr. Kecskés Gábor egyetemi docens nyitotta meg az programot. „A nemzetközi jog tantárgy keretein belül intézményünk is foglalkozik a menekültjogokkal. Különleges lehetőség, hogy első kézből hallhatjuk az UNHCR Közép-Európai Regionális Képviseletének munkatársaitól ezt az előadást, hiszen a menekültügyek és az ehhez kapcsolódó jogi kérdések napjainkban rendkívül aktuálisak” – mondta el. 

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkáját általánosságban Antonia Lisa Haegner mutatta be, aki munkakörében a menekülteket érintő kihívásokra adott közösség alapú válaszok kialakításával foglalkozik. Előadásában ismertette az UNHCR történetét és jelenlegi feladatait. „2022 végéig több mint 108 millió ember kényszerült lakóhelyének elhagyására világszerte, közülük 40 százalék volt kiskorú. Fontos azonban kiemelni, hogy a menekültek legnagyobb része ugyanabból a néhány országból származik – többségük Szíriából, Ukrajnából és Afganisztánból –, és legtöbbjük szomszédos országokban keres menedéket”. Hozzátette: a szervezet elsődleges célja, hogy nemzetközi védelmet nyújtson a menekültek, valamint a lakóhelyük elhagyására kényszerült személyek egyéb kategóriái számára, illetve a kormányokkal együtt tartós megoldást találjon a problémáikra.

ensz2.jpg

A budapesti székhelyű UNHCR Közép-Európai Regionális Képviselet jelenleg  legfőképpen az ukrajnai menekültválsággal kapcsolatos ügyekkel foglalkozik. Feladatai közé tartozik – többek között – a határokon való átkelés segítése, a jogokhoz és különféle szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása, valamint a kormányzattal való együttműködés a hatékony válaszok kialakításának érdekében.

Vágó Barnabás, az UNHCR jogi munkatársa a menekültjogok legfőbb alapdokumentumaiba és azok szakmai elemzésébe avatta be a hallgatóságot, akik ezáltal pontos képet kaptak a legfontosabb fogalmakról, az előforduló jogi esetekről és a jogalkotás nehézségeiről. Kiemelte, hogy a menekülteket érintő kérdések napjainkban sok esetben összetettek, és országonként eltérőek lehetnek a hazájukat elhagyni kényszerülők jogi lehetőségei. Ezek az adottságok különösen fontossá teszik az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkáját.

Az előadás zárásaként Tóth Botond Bendegúz mesélte el személyes tapasztalatát a nemzetközi jogi karrierrel, amelyet még tanulmányai alatt a Magyar Helsinki Bizottságban kezdett, és jelenleg az UNHCR jogi csapatában folytat gyakornokként. A jelentkezési és kiválasztási folyamatok ismertetése mellett mostani feladatairól is beszélt, amelyek a fordítástól a hazai és nemzetközi bíróságok joggyakorlatának vizsgálatán át dokumentumok előkészítéséig terjednek.

Forrás: uni.sze.hu

Szöveg: Kelemen Lilla

Fotó: Adorján András

 
 
 

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 

Események

Apátúr Sörház főzdelátogatás 2024. május 22. 18:00 - 19:00
Apátúr x Kreinbacher Májusi pezsgőeső 2024. május 31. 18:00 - 19:00
Sieger Italico Terasz Party 2024. június 1. 18:00 - 19:00