Kari siker a nemzetközi világűrjogi perbeszédverseny európai regionális fordulóján

Nemzetközi perbeszédverseny fénykép 2024.jpeg

Bosits Dorina, Horváth Barbara és Maszlov Leon, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar csapataként minden eddiginél eredményesebben szerepelt a Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition elnevezésű nemzetközi világűrjogi perbeszédverseny európai regionális fordulóján. Karunk hallgatói csapatai az elmúlt hat esztendőben megszakítás nélkül és egyre sikeresebben szerepelnek a több mint három évtizedes múltra visszatekintő, rangos nemzetközi megmérettetésen. Idén is a Széchenyi István Egyetem támogatásának köszönhetően nyílt alkalom a részvételre.

A kialakult gyakorlat szerint a hallgatói csapatok első körben az afrikai, az ázsiai-csendes-óceáni, az európai, az észak-amerikai és a latin-amerikai regionális fordulókon vesznek részt, melyek győztesei jutnak tovább a világdöntőbe. Idén az európai regionális forduló házigazdája a Bécsi Egyetem volt, mely az International Institute of Space Law és a European Centre for Space Law társszervezésével, 2024. április 8. és 12. között adott otthont a rendezvény szóbeli fordulójának.

Hagyományosan a verseny két fiktív állam vitáját szimulálja a hágai Nemzetközi Bíróság előtt. Az idei jogeset középpontjában a műholdas megkonstellációkkal járó problémák, a csillagászati megfigyelésekhez elengedhetetlen sötét és csendes égbolt követelményei és az űrobjektumok ütközése által okozott károk nemzetközi világűrjogi kérdései álltak.

A nemzetközi jog és a világűrjog számos területét érintő, több mint fél éven át tartó felkészülés során a győri hallgatók angol nyelven, egyenként mintegy hatvan oldal terjedelemben elkészítették a két állam írásbeli beadványát, melyek kialakítása, felépítése és megszövegezése a Nemzetközi Bírósághoz benyújtott periratok formáját és tartalmát követi. A jogeset megoldásához a széleskörű és pontos nemzetközi jogi és világűrjogi ismereteken túl, a Nemzetközi Bíróság és más bírói fórumok joggyakorlatának tanulmányozása és a műholdak felépítésével, működésével és mozgásával kapcsolatos alapvető műszaki tudás megszerzése is szükséges volt.

A győri hallgatók ezt követően a szóbeli fordulón adták elő a felperesi és az alperesi állam perbeszédét. Minden induló csapat összesen négy, egyenként közel másfél órás tárgyalás keretében adott számot tudásáról, melyek során a győri hallgatók, kiemelkedő és magabiztos teljesítményt nyújtva, minden alkalommal egyértelműen az ellenérdekelt peres fél képviselői fölé kerekedtek. A szervezők tájékoztatása szerint hallgatóink összesítésben a hatodik helyen végeztek, alig néhány ponttal lemaradva a legjobb négy csapat számára rendezett elődöntőről. A verseny döntőjét a tapasztalt holland csapattal mérkőző görög hallgató kollégák nyerték meg.

Bosits Dorina, Horváth Barbara és Maszlov Leon felkészülését a Nemzetközi és Európai Jogi Tanszék oktatói, Sulyok Gábor egyetemi tanár (coach/faculty advisor), Ganczer Mónika, egyetemi docens (assistant coach/assistant faculty advisor) irányította; munkájukat Kecskés Gábor egyetemi docens és Takó Dalma egyetemi tanársegéd támogatták.

Bővebben a versenyről: https://www.mootcourt.iislweb.space

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 

Események

Apátúr Sörház főzdelátogatás 2024. május 22. 18:00 - 19:00
Apátúr x Kreinbacher Májusi pezsgőeső 2024. május 31. 18:00 - 19:00
Sieger Italico Terasz Party 2024. június 1. 18:00 - 19:00