Kihirdették a hadijogi társaság pályázatának győzteseit – győri hallgatók sikerei

Egy ünnepi elnökségi ülésen hirdették ki a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság pályázatának győzteseit és különdíjasait november 26-án szerdán, a Honvédelmi Minisztériumban.

A rendezvényen dr. Székely György nyugállományú dandártábornok, a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság elnöke elmondta, hogy Inter arma silent leges címmel meghirdetett pályázatra olyan tudományos igényességgel elkészített munkákat vártak, amelyek az első világháborút az állam és jogtudományi, különösen katonai jogi, humanitárius jogi és hadijogi szempontok szerint közelítik meg. A pályázatra egyébként összesen 12 pályamű érkezett az augusztus végi határidőre, ezekből négyet nem tudtak elfogadni, mert nem feleltek meg a kiírásnak.


A fennmaradt nyolc munka témaválasztása – dr. Kovács Tamás nyugállományú altábornagy, a társaság tiszteletbeli elnöke, egykori legfőbb ügyész elmondása szerint – nagyon változatos volt: a légi hadviselésen át, a tábori bordélyokon keresztül egészen a militarizált állatok helyzetéig, sokrétű megközelítéssel éltek a jelentkezők.

A pályamunkákat egy négytagú zsűri bírálta el, és végül a három győztes pénzjutalmat, míg a különdíjasok könyvajándékot kaptak, sőt két egyetemi hallgató gyakornoki lehetőséghez juthat a tárcánál.

Az első helyezett végül dr. Csapó Zsuzsannának a légi hadviseléssel és a hadijoggal foglalkozó munkája, a második dr. Varga Attila ezredes Weninger László Vince életét feldolgozó műve, a harmadik pedig Kelemen Roland a sajtószabadság az első világháborúban témájú pályázata lett.

Dr. Dankó István, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkárának felajánlására két egyetemista – Szentgyörgyi Tamás és Kelemen Roland – gyakornoki lehetőséghez juthat a minisztériumnál. A különdíjasok könyvajándékait dr. Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagy adta át a Zrínyi Kiadó nevében.

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 
Szenátusi Ülés 2019. május 27. 14:00 - 15:00
Nyugdíjas Egyetem Diploma átadója (MÉK) 2019. június 6. 10:00 - 12:00
Tiszta érzelmek-zavaros kapcsolatok előadás 2019. június 6. 18:00 - 19:30
Áramszünet a Központi Campus egyes épületeiben 2019. június 8. 07:00 - 2019. június 10. 16:00