Lezajlott a 8. nemzetközi „Batthyány nyári egyetem és konferencia”

A Batthyány Lajos Szakkollégium, a Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Doktori Iskolája, valamint a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kara immár nyolcadik alkalommal szervezte meg nyári egyetemét és konferenciáját a győri Széchenyi István Egyetemen, 2013. július 15. és 18. között. A 8th Batthyány Summer School and Conference (Taking Human Rights Seriously – European Standards and Central European Challenges) – 8. Batthyány Nyári Egyetem és Konferencia (Az emberi jogok komolyan – európai minták és közép-európai kihívások) elnevezésű rendezvény fővédnökségét az Alkotmánybíróság elnöke, Prof. Paczolay Péter, az alapvető jogok biztosa, Prof. Szabó Máté, valamint a legfőbb ügyész, Prof. Polt Péter vállalta. Képviseletükben számos főelőadó – vitaindító és szemléletes előadás keretében – az emberi jogok védelmének egyes aktuális tapasztalatairól számolt be, amelyek számos összeurópai tanulsággal egészültek ki.

A rendezvényen összességében közel 30 résztvevő volt jelen, 6 országból, a társadalomtudományok szinte valamennyi szegmensét képviselve. Mindannyian referátumokat, informatív előadásokat tartottak saját országaik alapjogvédelmi mechanizmusairól, az emberi jogok általános helyzetéről. Ezáltal a résztvevők kifejezetten 6 állami mintával, szabályozási rendszerrel ismerkedhettek meg, továbbá általános európai tapasztalatokkal gazdagodhattak (pl. az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlata kapcsán, mivel valamennyi résztvevő állama részese az emberi jogok európai egyezményének így annak jogvédelmi fórumai nagy relevanciával bírnak).

A rendezvény egyidejűleg egy doktorandusz-konferenciának is otthont adott, amelyen a nyári egyetem és konferencia témájához kapcsolódóan több hazai doktori iskola hallgatói a kutatási témáik emberi jogi aspektusairól számoltak be.

A szakmai programok mellett természetesen a résztvevőknek alkalmuk nyílt megismerni Győr városát, annak történetét és főbb nevezetességeit. A nyári egyetem és konferencia hallgatóinak – kivétel nélkül – pozitív visszajelzései megerősítik a szervezők elkötelezettségét aziránt, hogy a jövőben is – közel egy évtizedes hagyományt folytatva – megrendezésre kerüljön a rendezvény. A nyári egyetem programsorozatát évi rendszerességgel szükséges folytatni, hiszen egyrészről öregbíti a Széchenyi István Egyetem hírnevét szerte Európában, kiemelten pedig a közép- és kelet-európai régióban, másrészről pedig a résztvevők számára egy kivételes találkozási pontot, ismerkedési és együttműködési lehetőséget nyújt.

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 

Események

Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. május 14. - 2021. május 15.
Elektronikus ZH nap 2021. május 14.
Sóti Attila értekezésének védése 2021. május 20. 13:00 - 14:30