Megváltozott az állami ösztöndíjas helyek elosztása a jogászképzésben

Mi változott? 

  • Magyarországon minden jogi karon egységesen 80-80 állami ösztöndíjas hely érhető el
  • Az állami ösztöndíjas képzésre való bekerülési ponthatár 350 pontra csökkent
  • A 350 pontot elérő jelentkezőket pontszám alapján rangsorolják, és a legjobb 80 hallgató nyeri el az ösztöndíjas helyet

Tájékoztató nap az új felvételi rendszerről, a győri jogászképzésről és a győrben végzett jogászok karrier lehetőségeiről 2020. január 7-én, 17 órai kezdettel a jogi kar épületében (9026 Győr, Áldozat u. 12.).  

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felvételi tájékoztatóban közzétett döntése átalakítja az állami ösztöndíjas helyek elosztásának rendjét. A jogász szakra jelentkezők számára mindegyik jogi karon egységesen 80-80 állami ösztöndíjas hely áll majd rendelkezésre, amit a jelentkezők között felvételi pontszámuk sorrendjében osztanak majd ki. Egyúttal csökken az állami ösztöndíjas helyre való bejutás ponthatára is: ez a finanszírozási forma akár 350 ponttal is elérhető lesz – persze csak azok számára, akik az adott karon a legjobb 80 jelentkező közé kerülnek. Jó hír ez a fővároson kívüli egyetemeknek, hiszen eddig számukra alig pár tucatnyi ösztöndíjas hely volt elérhető. A változás után Győrben könnyebb lesz állami ösztöndíjas képzésben jogot tanulni, mint az elmúlt évtizedben valaha volt, hiszen itt alacsonyabb bejutási ponthatár várható, mint az elmúlt években. Ezzel szemben a fővárosi karok jelentős túljelentkezéssel szembesülnek majd, hiszen ott eddig többszáz állami ösztöndíj volt elérhető.

Át kell tehát gondolni a jelentkezési stratégiájukat azoknak a diákoknak, akik jogász szakra szeretnének felvételizni. Amíg korábban korlátlanul rendelkezésre álltak az állami ösztöndíjas helyek azok számára, akik elérték az előre kitűzött ponthatárt (tavaly 440 pontot), most a népszerű egyetemeken óriási túljelentkezés várható. Ha fontos szempont a felvételinél az, hogy ne kelljen a családnak kigazdálkodni az évi közel milliós tandíjat a budapesti lakhatás és utazás – szintén tetemes – költségein felül, akkor érdemes egy olyan egyetem jogi karát is célba venni, ahol várhatóan kisebb lesz a túljelentkezés.

Mivel nagy horderejű, a továbbtanulási lehetőségeket és a jelentkezési stratégiát alapjaiban is megváltoztató átalakításról van szó, fontos alaposan megfontolni a döntést. A győri jogi kar szeretne segítséget nyújtani minden, jogi pályára készülő fiatalnak. Kérdéseikre, érdeklődésükre örömmel válaszolunk, keressenek minket a dfk@sze.hu e-mail címen, vagy a Facebookon (link: https://www.facebook.com/szedfk/).

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 

Események

Záróvizsga jelentkezési időszak 2021. április 26. 06:00 - 2021. május 10. 00:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. május 7. - 2021. május 8.
Szorgalmi időszak vége 2021. május 8.
Vizsgaidőszak kezdete 2021. május 10.