Országos Perbeszédverseny – AZ ÉLEN A MUNKAJOGI JOGESETEK MEGOLDÁSÁBAN

Hét hazai egyetem jogi karának hallgatói mérték össze szakmai tudásukat és retorikai képességüket a XI. Országos Munkajogi Jogesetmegoldó és Perbeszédversenyen, amelynek a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem adott helyt. A karokat háromfős csapatok képviselték. A győri egyetem jogász-jelöltje, Nyerges Éva az egyik egyéni első helyezést, a legjobb alperesnek járó díjat kapta.

Először a perbeli pozíciókat sorsolták ki. Akkor dőlt el, hogy ki jelenik meg a felperes, az alperes, illetve a bíró szerepében. A versenyfeladatokat ugyancsak sorsolás útján kapták meg a vetélkedő résztvevői. A csapattagok különböző, mindennapi példákat felvonultató, nehéznek számító jogeseteket oldottak meg, amelyek a köz- és a versenyszféra munkajogából kerültek ki. Az értékeléskor mind a helyes munkajogi megoldás, mind az előadás minősége és a retorikai képességek komoly súllyal estek latba.

A Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kara az elmúlt években rendre eredményesen szerepelt a munkajogi perbeszédversenyeken, egyéni és összetett versenyben is. Általános tapasztalat, hogy a versenyzők évről évre jobb és jobb teljesítményt nyújtanak, így a hallgatóknak is egyre magasabb színvonalú teljesítményre van szüksége a kimagasló eredményekhez. A győri jogászképzést a kari perbeszédverseny első három helyezettje - a győri Nyerges Éva, aki a győri Rába Gimnáziumban tanult, a mosonmagyaróvári Schön Viktória, aki a helyi Kossuth Gimnázium diákja volt, a győri Hancz Patrik, aki a Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban érettségizett - képviselték, felkészítő tanáruk dr. Ferencz Jácint, a Kereskedelmi, Agrár- és Munkajogi Tanszék oktatója volt.

A zsűribe kiváló szakemberek, országos szaktekintélyek kerültek. Így dr. Tálné dr. Molnár Erika, a Kúria Közigazgatási és Munkaügyi Kollégiumának vezető-helyettese, dr. Kulisity Mária, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája valamint dr. Lőrincz György ügyvéd értékelték a versenyzők előadásait.

Az összetett versenyt az ELTE csapata nyerte, a széchenyis Nyerges Éva pedig az egyik egyéni első helyezést, a legjobb alperesnek járó díjat hozta magával Győrbe. A győri csapat dr. Farkas Katalinnak, a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnökének szakmai tanácsai alapján, dr. Ferencz Jácint sokoldalú és alapos tréningjeivel készült a szép sikert hozó országos versenyre.

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 
Vizsgaidőszak vége 2020. július 11.
Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.