Winter Seminar 2014

A győri jogi kar és doktori iskola 2014. február 24-28. között rendezte meg a közép-kelet-európai országok jogi, politikai, gazdasági és társadalmi kérdéseivel foglalkozó Winter Seminar-t. Az egyhetes kurzusra cseh, lengyel, német, olasz, orosz, ukrán és magyar mesterszakos hallgatók és doktoranduszok érkeztek. A 19 külföldi résztvevőhöz 12 győri egyetemista is csatlakozott, a fakultatív óraként meghirdetett kurzus felvételével.

A győri Városházán köszöntöttük a résztvevőket, majd belvárosi sétán mutattuk be  Győr történelmét, nevezetességeit, majd a Széchenyi István Egyetem modernizálódó campusát is. Kedden a brno-i Masaryk Egyetem (Dr. Michal Radvan) és a Széchenyi Egyetem kutatói (Dr. Horváthy Balázs, Dr. Lukács Eszter és Dr. Smuk Péter) tartottak szakmai előadásokat, valamint az Európai Bizottság elnökének megválasztását modellezték a résztvevők. Kedden este a győri élményfürdő kínált kikapcsolódási lehetőséget.


A szerdai nap az aktuláis ukrajnai eseményeket feldolgozó discussion panellel kezdődött; a különböző álláspontok ütköztetését az ukrán résztvevők helyzetelemzései, valamint a Moszkvai Állami Jogi Akadémia (Dr. Marina Lazareva) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (Dr. Marján Attila) oktatóinak hozzászólásai tették még érdekesebbé. Ezt követően a krakkói Jagelló Egyetem professzora (Dr. Wawrzyniec Konarski) az etnicitás és a politika kapcsolatát mutatta be Közép-Kelet-Európában. A Winter Seminar kulturális dimenzióját egy pannonhalmi kirándulás, a hazai étel- és italkülönlegességekkel gazdagított közösségi est fémjelezte. 
Csütörtökön a térség országai közötti kulturális együttműködés lehetőségeiről a krakkói Villa Decius vezetőjének (Dr. Danuta Glondys), majd az alkotmányosság két koncepciójáról Dr. Stumpf István alkotmánybírónak az előadásai alapján beszélgettünk. Ezután az uniós költségvetés megtárgyalását szimulálták a résztvevők, 1 milliárd euró elosztását végezték el nemzeti projektek költségigényeinek kompromisszumos kielégítésével. Ebben forrásra talált az Ukrajna modernizációját jelentő energetikai projekt ötlete is. A pénteki zárórendezvényen sor került az oklevelek átadására. 

A diskurzus mint érték - A winter seminar résztvevőivel (diákokkal és előadókkal) az egész rendezvény "diskurzus"-jellegét igyekeztünk éreztetni. Minden programelem, előadások és discussion panelek azt a célt szolgálták, hogy olyan közös témákat találjunk, amelyekről német és ukrán, lengyel és olasz, stb. résztvevők egyaránt véleményt tudnak formálni, és azok ütközése esetén vitába bocsátkozzanak. Nem érintve a tartalmi megegyezések lehetőségét (márpedig arra általában mód nyílt), önmagában a párbeszéd fantasztikus élményt jelentett. Nemcsak az angol nyelv, hanem az egyetemi környezet, a campuson kívüli diákélet helyszínei (kocsmák) egyaránt egy nagyon könnyedén átérezhető kommunikációs közeget képeztek.

A szervezésben közreműködött Kecskés Gábor, Karácsony Gergely, Knapp László, Gömbös Csilla, Keserű Barna Arnold, Erdős Csaba, Szalay Orsolya, Piszkei Zsuzsi és Csizmarik Eszter, külön köszönjük az Egyetemi Kollégium, a Kar és a Doktori Iskola anyagi támogatását, a vendégek előadásait.

A Winter Seminar közössége elérhető a facebook-on: www.facebook.com/winsem2014

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 

Események

Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. május 14. - 2021. május 15.
Elektronikus ZH nap 2021. május 14.
Sóti Attila értekezésének védése 2021. május 20. 13:00 - 14:30